Lawatan Kolaborasi YB Datuk Dr Haji Arifin bin Datuk Haji Arif(JP), Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah serta delegasi ke Guangzi Science and Technology Museum

 

Nanning,China 9 Julai 2023- Lawatan Kolaborasi YB Datuk Dr Haji Arifin bin Datuk Haji Arif(JP), Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah serta delegasi ke Guangzi Science and Technology Museum. YB Menteri turut mendapat taklimat mengenai bahan pameran bergerak yang akan ditempatkan di Sabah selama tiga(3) tahun. Ini merupakan salah satu inisiatif Kementerian untuk memupuk minat anak Sabah terhadap ilmu sains dan teknologi.

Guangxi Science And Technology Museum merupakan salah satu daripada ratusan Pusat Sains yang terdapat di China. Bangunan 4 tingkat ini mempunyai 7 seksyen iaitu:

1-Youth Project Department

2-Scientic Research Workroom

3-National Creative Workroom

4-Robot Workroom

5-Maker Workroom

6-Life Science Laboratory

7-Sciencetific Video Studio

Secara purata, Guangxi Science and Technology Museum akan menerima seramai 5000 pengunjung setiap hari. Rakyat Republik China wajib melawat pusat sains seumpama ini walaupun sekali seumur hidup. Kokurikulum berkaitan pendidikan STEM juga mewajibkan setiap pelajar untuk membuat projek atau tugasan yan berkaitan dengan GSTM. ini secara tidak langsung mampu menarik minat pelajar dalam bidang STEM seawal peringkat pra sekolah lagi.