Utusan Borneo : Hab serantau Maxis tingkat kelajuan internet pengguna di Sabah

KOTA KINABALU: Hab internet serantau Maxis pertama yang dibina di sini membantu meningkatkan kelajuan internet serta perubahan ketara terhadap kependaman Internet untuk pengguna syarikat telekomunikasi terutamanya penstriman video dan permainan mudah alih di negeri ini.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah (KSTI) Datuk Dr. Mohd. Arifin Mohd. Arif berkata infrastruktur komunikasi yang kukuh adalah asas kepada ekonomi digital yang cemerlang dan pemacu utama dalam memacu transformasi pendigitalan.

“Salah satu misi utama KSTI ialah memperkasa masyarakat dengan kemahiran dan pengetahuan dalam bidang teknologi digital meliputi penambahbaikan infrastruktur telekomunikasi termasuk liputan mudah alih dan jalur lebar berkelajuan tinggi bagi meluaskan akses internet ke serata negeri.

“Peningkatan salinghubungan internet akan memudahkan akses kepada komunikasi dan kandungan pendidikan, seterusnya menggalakkan inovasi.

“Dengan adanya hab internet Maxis di Sabah, pencapaian penting ini turut menyumbang kepada pelan hala tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) 2021-2025, bagi tonggak rangkaian infrastruktur dan kemampanan,” katanya semasa merasmikan Hab Internet Maxis Sabah di Kota Kinabalu di sini.

Beliau berkata salinghubungan yang lebih cekap dan pantas memastikan pembangunan digital di Sabah dapat dipercepatkan seterusnya menggalakkan lebih banyak inovasi serta penggunaan teknologi yang boleh dimanfaat dalam bidang keusahawanan, pendidikan dan sebagainya.

“Kita mampu mencapai kecemerlangan digital seterusnya memastikan setiap rakyat Sabah mendapat manfaat daripada kemajuan era digital.

artikel penuh : https://www.utusanborneo.com.my/2023/08/15/hab-serantau-maxis-tingkat-k…