Pelan JENDELA meliputi 90 peratus kawasan Sabah menjelang tahun depan

"

SIPITANG: Pelan Jalinan Digital Negara (JENDELA) akan meliputi 90 peratus kawasan di seluruh Sabah menjelang tahun hadapan.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (KSTI), Datuk Yakub Khan berkata, Pelan JENDELA ini dirangka berperanan demi penyediaan liputan perkhidmatan jalur lebar menyeluruh dan berkualiti tinggi serta mempersiapkan negara untuk peralihan kepada 5G secara mantap.

“KSTI telah giat merancang dan menjalankan beberapa inisiatif demi kebaikan rakyat di negeri ini bersama-sama dengan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia (MOSTI), Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB), Kementerian Sumber Manusia (KSM) dan lain-lain kementerian di peringkat Persekutuan dan Negeri.

“Dalam mempertingkatkan tahap kesalinghubungan serta kualiti perkhidmatan jalur lebar di Sabah, Kerajaan Negeri melalui Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) akan menambah pembinaan menara telekomunikasi baharu; menaik taraf stesen pemancar sedia ada kepada 4G; dan menaiktaraf Pusat e-Desa kepada Pusat Internet Komuniti (PIK).

“Selain daripada itu, KSTI juga dalam pelaksanaan dan perancangan untuk memasang kemudahan internet teknologi satelit, Very Small Aperture Terminal (VSAT) di 300 lokasi yang dikenal pasti menjelang tahun 2022, demi merapatkan jurang digital antara komuniti bandar dan luar bandar,” katanya semasa merasmikan majlis perasmian Pusat e-Desa Kampung Pelakat di sini, hari ini.    

Artikel Penuh:https://wartaoriental.com/2021/11/02/pelan-jendela-meliputi-90-peratus-kawasan-sabah-menjelang-tahun-depan/