Program ‘Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit’ Peringkat Perpustakaan Negeri Sabah.

'

Kota Kinabalu 21 April 2022 - Program Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit merupakan satu program Galakan Membaca yang diadakan pada setiap tahun di seluruh negara. Ia merupakan satu kaedah bagi menggalakkan serta membugarkan budaya membaca dalam kalangan masyarakat Malaysia.

Program yang diadakan pada 21 April 2022, di Ibu Pejabat Perpustakaan Negeri Sabah ini telah dihadiri oleh Y.B. Datuk Yakub Khan, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah selaku tetamu kehormat. Antara yang menarik semasa program ini berlangsung ialah sesi ‘My Favourite Read’ (menceritakan ringkasan buku digemari) yang telah disertai oleh tetamu-tetamu kenamaan (VIP) yang terdiri daripada Tuan Zainudin Aman, Setiausaha Tetap Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Dr. Mistirine Radin, Pengarah Pendidikan Sabah, Puan Ernywati Dewi Abas, Pengarah Jabatan Perkhidmatan Komputer Sabah, Puan Tianinum Iping, Pengarah Jabatan Pembangunan Sumber Manusia, Tuan Dato Tani Lo, wakil kepada Pembantu Menteri Y.B. Dato’ Sri Dr. Ruddy Awah dan Pengarah Perpustakaan Negeri Sabah sendiri iaitu Puan Hajah Fatimah Abdillah.

Y. B. Datuk Yakub juga turut melancarkan buku Chess : Road To Chess Mastery, vol A dan vol B terbitan Perpustakaan Negeri Sabah. Acara ini juga turut dihadiri oleh Presiden Persatuan Catur Sabah, Encik Muammar Julkarnain serta beberapa ahli daripada Persatuan Chess Sabah.