Lawatan Penandaarasan ke Bibliotheca Alexandrina

'

Alexandria, Mesir, 17 Mac 2023 - Lawatan Penandaarasan ke Bibliotheca Alexandrina yang merupakan perpustakaan utama dan pusat kebudayaan yang terletak di Alexandria, Mesir. Biblioteka ini adalah bangunan peringatan kepada bangunan Perpustakaan Alexandria yang diasaskan oleh Alexander The Great atau Iskandar Yang Agung, dan pernah menjadi salah satu perpustakaan terbesar di dunia yang telah musnah pada zaman dahulu.

Idea untuk menghidupkan semula perpustakaan lama bermula pada tahun 1974 apabila sebuah jawatankuasa yang ditubuhkan oleh Universiti Alexandria memilih sebidang tanah untuk perpustakaan baharunya. Kerja-kerja pembinaan bermula pada tahun 1995, dan selepas kira-kira AS$220 juta telah dibelanjakan, kompleks itu telah dirasmikan pada 16 Oktober 2002. Pada tahun 2009, perpustakaan itu menerima sumbangan 500,000 buku daripada Bibliothèque nationale de France (BnF). Hadiah itu menjadikan Bibliotheca Alexandrina perpustakaan Francophone keenam terbesar di dunia.

Rekaan Biblioteka mengambil kira sejarah ketamadunan Mesir kuno dan moden. Perpustakaan ini mempunyai ruang rak untuk lapan juta buku, dengan ruang bacaan utama meliputi 20,000 meter persegi (220,000 kaki persegi). Kompleks ini juga menempatkan pusat persidangan; perpustakaan khusus untuk peta, multimedia, orang buta dan cacat penglihatan, orang muda, dan untuk kanak-kanak; empat muzium; empat galeri seni untuk pameran sementara; 15 pameran tetap; planetarium; dan makmal pemulihan manuskrip. Perpustakaan ini didukung oleh masyarakat di wilayah tersebut serta disemarakkan oleh semangat para ilmuan, pensyarah dan warga pendidik.