WartaOriental - KSTI Sabah sentiasa berusaha, komited pastikan liputan internet dipertingkat, diperluaskan

KOTA KINABALU: Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (KSTI) Sabah sentiasa berusaha dan komited untuk memastikan liputan internet dipertingkatkan dan diperluaskan terutamanya di kawasan luar bandar dan terpencil negeri ini. 

Menterinya, Datuk Dr. Haji Mohd. Arifin Mohd. Arif berkata, ini bagi memastikan keseimbangan pembangunan digital di seluruh daerah sesuai dengan tanggungjawab utama kementerian ini sebagai pembolehdaya (enabler) dan salah satu pemangkin penting yang memacu pembangunan sosioekonomi selaras dengan Pelan Pembangunan Sabah Maju Jaya. 

Beliau menjawab pertanyaan Dumi Pg. Masdal (Silam) pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah, di sini, hari ini. Dumi bertanya tentang apakah perancangan kerajaan berkenaan talian internet yang lemah terutamanya di kawasan kampung khususnya Lahad Datu. 

“Untuk makluman, Pelan Jalinan Digital Negara (JENDELA) telahpun dirangka bagi meningkatkan tahap kesalinghubungan serta kualiti pengalaman perkhidmatan jalur lebar di seluruh negeri termasuk kawasan luar bandar dan terpencil. 

article penuh: https://wartaoriental.com/2023/05/25/ksti-sabah-sentiasa-berusaha-komit…